Ett hett diskussionsämne under de senaste åren är vilken fotbollsspelare som är bäst i världen. Under de senaste åren har det nästan bara handlat om två olika namn: Lionel Messi och Cristiano Ronaldo. Deras meriter är smått otroliga och ett sätt att avgöra vem som är bäst är att titta på utmärkelsen Ballon d’Or som brukar anses vara den finaste som går att vinna.

Ballon d’Or har delats ut sedan 1956 och var från början ett pris som delades ut till den bästa europeiska fotbollsspelaren. Senare ändrades reglerna och från 1995 gick utmärkelsen att vinna även av utom-europeiska spelare som spelade i Europa. År 2007 blev den öppen att vinna för vilken fotbollsspelare som helst och från 2010 till 2015 slogs utmärkelsen ihop med FIFA:s pris för “Årets spelare” och blev FIFA Ballon d’Or. Det samarbetet avslutades senare, men Ballon d’Or lever kvar som det mest prestigefyllda priset en fotbollsspelare kan vinna.

Vem är bäst?

Redan 2008 vann Cristiano Ronaldo sin första Ballon d’Or. Han spelade då i Manchester United. Sedan började Messi mer eller mindre prenumerera på priset och vann Ballon d’Or fyra år i rad. Fotbollsjournalister menade att kampen nu var avgjord och att Barcelonas superstjärna antagligen skulle bli ihågkommen som den bästa fotbollsspelaren någonsin. Ronaldo som flyttat från England till Spanien och Real Madrid hade annat i tankarna. Både 2013 och 2014 plockade han hem priset. Messi tog revansch år 2015 och vann återigen Ballon d’Or. Det verkade sporra Ronaldo ytterligare och 2016 hade han en av de bästa säsongerna någonsin. Han dominerade i sitt klubblag Real Madrid, vann Champions League och vann också EM med sitt land Portugal. Självklart tilldelades han Ballon d’Or. Från 2008 till 2016 har alltså Messi vunnit 5 gånger och Ronaldo 4 gånger.

Vem av dem är egentligen bäst? Båda är extremt bollskickliga och kan göra i princip allt med fotbollen. Cristiano Ronaldo har en fördel i att han är längre och betydligt bättre i huvudspelet än Messi. Han är ett större hot i luftrummet. En del kritiserar också Messi för att han bara varit i Barcelona, omgiven av ett spelsystem som är som skräddarsytt för hans egenskaper. Samtidigt har Messi visat om och om igen att han är något av en utomjording på fotbollsplanen. Redan i unga år dominerade han bland äldre och mer erfarna spelare. Både bland fotbollsjournalister och vanliga fotbollsfans kan det vara svårt att skilja dem åt, men som det sett ut det senaste årtiondet är i princip alla överens om att diskussionen handlar om dessa två spelare.

Bäst genom tiderna

Tittar man på hela fotbollshistorien tillkommer fler namn. Pelé och Diego Maradona anses vara två huvudkandidater till titeln bästa fotbollsspelaren genom tiderna. De hade båda otroliga karriärer och gjorde många minnesvärda insatser för sina landslag i form av Brasilien och Argentina. Vissa argumenterar att fotbollen inte hade samma stenhårda konkurrens längre tillbaka i tiden, vilket kan vara sant, men det förringar inte vad dessa spelare lyckades åstadkomma. Generellt sett är det svårt att jämföra olika tidsperioder. Till exempel förbättras ju träningsmetoderna och den medicinska vetenskapen. Hur som helst lär både Cristiano Ronaldo och Messi vara med i diskussionen om bästa spelaren genom tiderna när deras karriärer är över.