Fotboll spelas i över 200 länder och är världens största sport med miljontals utövare. Vad som gör fotboll så speciellt är att det egentligen inte krävs mer än en boll för att komma igång. Det går att spela på en bakgård, på stranden eller förstås på en riktig fotbollsplan. Hur gör man för attf aktiskt bli bra på sporten? Här kommer några goda råd.

Övning ger färdighet

Likt inom många andra sporter kan inget ersätta den tid som läggs ner på träning. Många av världens absolut bästa fotbollsspelare började redan i väldigt unga år med att träna med boll. De spelade med kompisar, mot en husvägg eller i princip så fort de fick chansen. Tanken är att bli ett med bollen. Endast genom att lägga ner massvis av tid, i proffsens fall tusentals timmar, går det att bli riktigt bra på fotboll.

Finslipa tekniken

Vill du bli bra måste du kunna behärska alla moment, oavsett om det handlar om dribblingar, passningar eller skott. Just dribblingar är något som man måste lära sig att göra på olika sätt. Att hålla bollen nära fötterna är viktigt för att inte försvarsspelare enkelt ska kunna stjäla bollen. I början kommer det vara svårt. Hemligheten är att hela tiden lära sig av sina misstag. Gör bollen inte som du vill finns det alltid små tekniska detaljer som kan justeras.

Lär dig använda din “dåliga fot”. Nästan alla människor har en dominant fot i form av antingen den vänstra eller den högra. Är du högerfotad kan du medvetet träna på att använda den vänstra foten mer. För vänsterfotade gäller det omvända. Framför allt på högre nivå har man inte lika mycket tid med bollen. Ofta kommer situationer då man måste skjuta ett skott eller lägga en passning med sin sämre fot.

När det gäller skott och inlägg handlar mycket om att placera dem precis där man vill. Återigen handlar det mest om att öva, öva och öva. Ett tips är dock att hela tiden variera bland annat avståndet så blir du mer allsidig. Även huvudspelet förtjänar mycket uppmärksamhet. Genom att nicka på rätt sätt blir det mindre plågsamt och du får bättre kontroll över var bollen går.

Löpträning

I en fotbollsmatch är spelet utan boll lika viktigt som spelet med boll. Den mesta av tiden kommer du inte ha bollen och då måste du ha ork att ta dig till rätt position för att försvara eller ta emot en passning. Därför måste alla fotbollsspelare med hög ambitionsnivå lägga väldigt mycket energi på uthållighetsträning. Trots allt varar en match i 90 minuter och på professionell nivå springer en spelare ofta mellan 10 km och 13 km under denna tid. Att äta rätt hjälper till att hålla kroppen stark och att hålla nere vikten. Undvik onyttig mat som till exempel snabbmat och godis.

Lär dig reglerna

Detta tips kan verka självklart, men många fotbollsspelare har till exempel inte koll på vad som ger gult kort, respektive rött kort. Om du känner till reglerna undviker du att förstöra för laget genom att bli utvisad. Att ha koll på vad som gäller för offside är också väldigt viktigt. Med bra koll på reglerna kan man anpassa träningen och utforma övningar som liknar riktiga matchsituationer.