I Sverige blev det stor skandal när en match mellan IFK Göteborg och AIK fick ställas in till följd av ett försök till matchfixning. Vad som menas med matchfixning är att man manipulerar matcher för att få ett visst resultat. Oftast sker det genom mutor till spelare eller till domaren. För många svenskar slog beskedet ner som en bomb. De trodde att svensk fotboll var förskonad från matchfixning, men faktum är att det är ett stort problem inom fotbollen i de flesta länder. Enligt en samordnare på Riksidrottsförbundet misstänker man att bara mellan 2013 och 2016 blev nästan 90 svenska fotbollsmatcher manipulerade på något sätt. Samtidigt misstänker man också ett stort mörkertal.

Organiserad brottslighet

Att ägna sig åt matchfixning är en väldigt ljusskygg verksamhet och just därför misstänker man att de flesta incidenter inte ens kommit upp till ytan. Fallet med IFK Göteborg och AIK var det första kända fallet i Allsvenskan, men i lägre serier som Superettan ända ner till division 3 fanns det flera tidigare fall. De som utrett matchfixning i Sverige är övertygade om att det handlar om hela nätverk som ägnar sig åt denna sysselsättning. Inte sällan är dessa individer inblandade i annan brottslig verksamhet som kan likna ren maffiaverksamhet.

Att matchfixarna även börjat rikta in sig på Allsvenskan visar att situationen antagligen blivit värre på senare år. De tar allt större risker och jagar allt större pengar. I de lägre situationerna har spelarna lägre löner och det är lättare att muta dem. Problemet är att spelbolagen direkt börjar ana oråd när det spelas stora pengar på låga divisioner. Allsvenskan omsätter mycket mer pengar och det spelas också för mycket större summor på Allsvenskan. Alltså kan förtjänsten för matchfixarna bli större. Ytterligare en anledning till att de tar högre risker är att man insett att straffen för matchfixning är låga i Sverige. För det första leder ganska få fall överhuvudtaget till att någon blir åtalad och för det andra handlar straffsatserna om brott som hot, muta och bestickning som har relativt låga straff.

Är svensk fotboll i fara?

Självklart är matchfixning extremt allvarligt för svensk fotboll. Sponsorer, publik, TV-tittare med flera skulle snabbt bli upprörda om det blir för omfattande och i värsta fall vända fotbollen ryggen. De som på kort sikt har mest att förlora är dock spelbolagen. Därför kommer det inte som någon direkt överraskning att de har vidtagit åtgärder som att stoppa spelet på en fotbollsmatch som de misstänker är manipulerad, därefter återbetalar de alla insatser. Även statliga Svenska Spel utnyttjar den metoden. Ibland tar man också bort spel på saker som är extra lätta att manipulera, som antal hörnor eller gula kort. Tyvärr drabbar det även oskyldiga spelare som inte hade någon vetskap om manipulationen.

De flesta fotbollsjournalister är dock överens om att det positiva i den här historien är att fler fått upp ögonen för problemet. Riksidrottsförbundet arbetade redan innan med att försöka hålla matchfixning borta från all idrott i Sverige. Nu är det tydligt att man måste anstränga sig ännu hårdare med att utbilda unga fotbollsspelare i vad de ska göra om de blir utsatta.