Något som blivit allt vanligare är att spela live på fotbollsmatcher. Med det menas att man lägger spel under matchens gång istället för innan matchen. Spelformatet ger snabb action och mycket spänning, men det finns en del saker att tänka på för att faktiskt lyckas vinna pengar. Här kommer en kort genomgång.

Följ en direktsändning

Om det ska vara värt att ägna sig åt livebetting på fotboll måste man kunna följa den aktuella matchen på något sätt. Sänds den direkt på TV är det ett rekommenderat alternativ. Hur dina egna möjligheter ser ut beror mestadels på hur många kanaler du har. Viss sport sänds bara i betalkanaler och är man väldigt sportintresserad är det inte dumt att skaffa sådana kanaler. När det gäller fotbollslandskamper och stora turneringar som EM och VM brukar de nästan alltid finnas tillgängliga i gratiskanaler, vilket man kan utnyttja för livebetting.

Ett annat alternativ är att följa matchen via så kallad livestreaming. Ofta erbjuder spelbolagen den typen av tjänster, men inte alltid för alla matcher. Sist men inte minst kan man följa en livechatt eller någon form av liverapport. Utan rörliga bilder är det dock svårare med livebetting och heller inte lika roligt.

Vilka spel är bäst?

Vanligast är att spela på utgången i matchen, d.v.s. klassisk 1-X-2. Vad man kan tänka på är att det kommer ske stora förändringar i oddsen varje gång ett lag gör mål. När ena laget tar ledningen är det inte ovanligt att oddsen blir riktigt bra på motståndarlaget. Tror du på en vändning i matchen finns pengar att tjäna. Problemet är dock att många spelare ägnar sig åt rent önsketänkande. Om ett starkt fotbollslag tagit ledningen med till exempel 2-0 på hemmaplan är det väldigt osannolikt att det sker en vändning från ingenstans. Samtidigt går det att upptäcka trender när man spelar live. Kanske börjar ena laget bli nervösa eller tröttkörda? I sportens värld sker ibland mirakel. Vill du tjäna pengar på livespel bör du däremot undvika de riktiga högoddsarna.

Andra spel som är chansartade och mest handlar om tur är saker som vilket lag får nästa hörna, nästa inkast och så vidare. Generellt sett är det bättre att spela över/under. Med det menas att man spelar på om det totala antalet mål blir över eller under ett givet värde. Spelar du till exempel på att antalet mål blir över 2,5 så vinner ditt spel om det blir 3 eller fler mål i matchen. Alltså vinner ditt spel oavsett om det blir 2-1, 3-0, 0-3 eller till exempel 4-2. Enda kravet är minst 3 mål. Spelar du under 2,5 vinner du om det blir färre än 3 gjorda mål, till exempel 0-0, 1-0 eller 1-1. Att spela över/under när man livebettar är inte riktigt lika chansartat som en del andra alternativ. Börjar matchen väldigt öppet och båda lagen satsar hårt framåt kan det vara värt att spela på många mål.

Ett annat tips är att spela på antalet gula kort och röda kort beroende på vad det är för domare. Genom att titta på den tidigare statistiken för domaren kan det hända att den aktuella domaren är väldigt pigg på att dela ut kort och om oddsen ser bra ut är det antagligen värt att satsa pengar på.