Strandfotboll eller så kallad “beach soccer” har blivit allt större på senare år. Precis som namnet antyder handlar det om att spela fotboll på stranden, men vad som gör fotbollsvarianten speciell är underlaget. Att spela fotboll på sand istället för på gräs eller grus ger helt nya utmaningar. Just att spela strandfotboll är absolut inget nyhet. I framför allt Sydamerika har det länge varit ett stort folknöje att spela fotboll på stranden. Nästan alla är överens om att sporten officiellt föddes på Rio de Janerios stränder. Vad kunde vara mer lämpligt med tanke på att Brasilien brukar anses som fotbollens hemland? I Brasilien kan fotboll närmast liknas vid en religion och det spelas precis överallt där man kan hitta en ledig yta.

Att spela på sand

Vad som utmärker strandfotboll är det mjuka underlaget. Att sand är så mjukt och oregelbundet gör det svårt att få samma precision i spelet när bollen hålls längs marken. Strandfotboll kräver en helt annan spelstil än normal fotboll. Det blir mer improvisation, mer trixande och mer användande av hela kroppen, förutom armar och händer som förstås inte är tillåtet. Vanligtvis spelas strandfotboll utan skor och inom professionell strandfotboll är det en regel. Dock är ankelskydd tillåtna.

Dessutom är spelplanen mycket mindre. Möjligheten finns att göra mål från hela planen om motståndarlaget inte är uppmärksamma. Strandfotboll kännetecknas också av många skott och många mål. Överlag är det väldigt händelserikt. I en tävlingsmatch är det inte ovanligt att det blir mål ungefär var tredje eller fjärde minut.

Strandfotbollens regler

I strandfotboll är det bara fem spelare i varje lag. Alltså är det inte särskilt svårt att få ihop två fullvärdiga lag om man vill spela med ett gäng kompisar. Som sagt är planen mindre och även målen är mindre. Enligt reglerna ska målen vara 5,5 meter breda, 2,2 meter höga och 1,5 meter djupa. Är man färre spelare än normalt eller är det barn som spelar kan man självklart använda ännu mindre mål. En annan skillnad mot vanlig fotboll är att det inte spelas i två halvlekar. Strandfotboll spelas i tre perioder om vardera 12 minuter, dvs 36 minuter totalt, istället för 90 minuter. Det är inte lika fysiskt krävande när det gäller uthållighet, eftersom även planen är mindre.

Leklust och spelglädje

Vad som fått många att älska strandfotboll är att det handlar väldigt mycket om att ha roligt. Det ger en chans att visa upp sin bollkontroll, göra häftiga trick och överlag öva upp sin teknik på små ytor. Kanske är det just därför brasilianarna brukar dominera inom strandfotboll. Taktik och försvarsspel är underordnat att helt enkelt visa upp sin skicklighet och ha kul. För barn och amatörer är strandfotboll ett perfekt sätt att bygga upp kamratskapen och även tekniken för vanlig fotboll.

Framtiden för strandfotboll

Beach soccer är den tredje största varianten av fotboll efter den traditionella fotbollen och futsal. I Sverige arrangeras SM i Beach soccer och FIFA arrangerar ett VM. Än så länge har den inte särskilt hög status jämfört med traditionell fotboll, men allt fler upptäcker hur rolig sporten är att både utöva och att titta på. Allt tyder på att sporten kommer växa ytterligare och kanske också ta plats i OS.