Under 1980-talet hade den engelska fotbollen stora problem. Många menade att kvaliteten aldrig varit sämre. De var långt efter italienska Serie A och spanska La Liga gällande åskådare och intäkter. De bästa engelska spelarna gick till klubbar utomlands. Flera inhemska klubbar hade dåliga anläggningar och arenor som föll sönder. Dessutom var huliganismen extremt utbredd och engelska klubbar fick inte ens delta i Europaspel, eftersom brittiska fotbollsorganisationen FA stängt av sina egna lag i 5 år efter Heyselkatastrofen 1985. Ganska mycket såg mörkt ut, men att bilda en ny “superliga” för de bästa engelska klubbarna skulle bli en av nycklarna till att vända utvecklingen.

Redan under sent 80-tal och tidigt 90-tal var det tydligt att det började bli mer pengar i fotbollen. Intäkterna från TV-sändningar ökade explosionsartat och klubbarna var intresserade av att få så stor del av kakan som möjligt. I slutet av säsongen 1990/1991 kom ett förslag om en ny liga som skulle ge chansen att bli kommersiellt oberoende av FA och The Football League som med sina fyra divisioner hade utgjort toppen av det engelska ligasystemet i över 100 år. De främsta engelska klubbarna inrättade Premier League som motiverades med att det var nödvändigt för att konkurrera med de bästa europeiska ligorna och locka världens bästa talanger till engelsk fotboll, vilket år 1991 verkade ganska osannolikt.

År 1992 lämnade fotbollsklubbarna i First Division Football League och i maj bildades officiellt FA Premier League. Fotbollsligan blev den nya översta divisionen i det engelska ligasystemet med en division, medan The Football League låg under, nu med tre divisioner. I övrigt skedde inga förändringar i själva tävlingsformatet med bland annat upp- och nedflyttning mellan divisionerna. Fördelen med Premier League var dock att nu kunde de ha egna förhandlingar om sponsoravtal, TV-rättigheter och dylikt utan att vara beroende av andra aktörer. Största vinnaren blev klubbarna i Premier League som skulle få allt mer av de pengar som flödade in i den engelska fotbollen. Premier League drivs nämligen som ett aktiebolag och ägs av de 20 medlemsklubbarna.

Hur spelas Premier League?

I Premier League ingår 20 klubbar. Säsongen varar från augusti till maj och varje klubb möter alla andra klubbar i ligan två gånger. En av matcherna är på hemmaplan och en av matcherna är på bortaplan. Vid vinst delas det ut 3 poäng. Oavgjort ger 1 poäng. Förlust ger inga poäng. När alla matcher i ligan har spelats är klubben med flest poäng ligamästare. Skulle poängen vara lika tittar man först på målskillnad, därefter antal gjorda mål. Är även det lika delas positionen. Om positionen är viktig ur tävlingssynpunkt sker dock en playoff-match på neutral plan för att skilja lagen åt.

De fyra högst placerade klubbarna i Premier League kvalificerar sig för Champions League följande säsong. Varje säsong blir de tre lägst placerade klubbarna i Premier League nedflyttade till The Championship. De två bäst placerade klubbarna i The Championship flyttas upp, tillsammans med vinnaren av en playoff mellan de klubbar som placerat sig på plats 3-6.

Sedan Premier League etablerades har utvecklingen varit positiv för de bästa engelska klubbarna. Många av dem har vuxit till att bli bland de rikaste i världen. Intäkterna har ökat enormt och standarden har höjts på arenor och anläggningar. Engelsk fotboll lockar fler talanger och spelarlönerna ökade med ca 1500% från 1989 till 2009.