Spelsystem i fotboll

I fotbollens barndom var det bara full offensiv som gällde. De flesta lag använde ett spelsystem med två backar, tre mittfältare och fem anfallare – som en uppochnervänd pyramid ungefär. Naturligtvis gjordes det en mängd mål under den här tiden. Under historien har spelsystemen sedan gått i trender. Här listas fyra klassiska spelsystem i fotboll.

4-4-2
Detta spelsystem har använts under lång tid och är den mest klassiska uppställningen. Syftet med uppställningen är att försvara det egna målet samtidigt som det finns spelare som kan utmana framåt. De två ytterbackarna har två roller, dels att försvara den egna kanten och dels att följa med upp vid anfall för att slå inlägg. De centrala mittfältsspelarna kan ha flera roller. Ofta ligger en spelare närmare backlinjen för att stödja denna medan en annan spelare ligger lite högre upp och assisterar de två spelare som agerar forwards. Denna variant av spelsystemet kallas ofta för ”4-4-2 med diamant”.

3-5-2
Med denna uppställning får man en lite mer offensiv inriktning på laget. De tre backarna är mittbackar och de får stöd av ytterbackarna som har uppgiften att täcka upp hela långsidan, från mål till mål. För att detta spelsystem ska fungera krävs alltså ytterbackar med starka lungor. På det centrala mittfältet får man rum med tre spelare. Normalt är två av dessa mer defensivt lagda medan den tredje ska agera framspelare till de två spjutspetsarna längst fram.

4-3-3
Detta spelsystem är mycket dynamiskt och passar lag som är mycket bollskickliga. Dagens Barcelona, som kanske är det mest tekniskt fulländade laget i historien, använder sig av detta system. Grunden ligger i att de tre mittfältarna kan röra sig över hela planen. Behövs stöd i backlinjen så flyttar mittfältarna ner. Ligger laget och pressar på offensiv planhalva följer mittfältarna med upp.

4-3-2-1
Denna uppställning formar en pyramid där fokus läggs på defensiven och på att försvara centrallinjen. Två mittbackar, tre centrala mittfältare och två offensiva mittfältare sörjer för att hålla en god balans i laget. Längst fram agerar en spelare ensam forward. Hans eller hennes uppgifter är att gå på djupledslöpningar, agera uppspelspunkt och med alla medel försöka dra isär backlinjen.

Go back to top