Fotbollsögonblick vi minns

Vissa fotbollshändelser etsar sig verkligen fast på näthinnan. Här är fyra kända ögonblick från år 1988 och framåt.

Rivaldos filmning vid VM 2002
Den brasilianske fotbollsspelaren Rivaldo var ett geni på fotbollsplanen. Bland meriterna märks bland annat VM-guld både 1998 och 2002. I VM 2002 stod han dock för en filmning som kommer att förfölja honom i allmänhetens ögon resten av livet. I en match mot Turkiet skulle brassen kliva ut för att slå en hörna. Då chippar en turkisk spelare bollen på hans ben. Genast tar då Rivaldo sig för huvudet som om bollen hade träffat honom i huvudhöjd. Den turkiske spelaren blir sedermera utvisad och Brasilien vinner matchen.

Higuitas skorpionräddning
Den colombianske målvakten René Higuita är känd för sitt fullständigt bindgalna agerande på fotbollsplanen. Ibland trodde han nog att han var utespelare i stället för målvakt för han bjöd ofta på dribblingsräder långt upp i banan. Mest känd är han ändå för ”skorpionen”, en räddning där bollen sparkas bort med hälarna efter en halvvolt.

Guds hand – Maradona
Maradona gjorde båda målen i Argentinas 2-0-seger över England i kvartsfinalen i fotbolls-VM 1988. Det andra målet har utsetts till århundradets mål. Maradona springer fullkomligen igenom hela det engelska laget och avslutar med en iskall bredsida. Det är dock det första målet som är det mest omtalade. Vid ett inlägg använder Maradona nämligen handen för att boxa bollen förbi Englands målvakt Peter Shilton in i mål.

Ravellis straffräddningar mot Rumänien
Det finns nog ingen vuxen svensk som inte minns Thomas Ravellis straffräddningar mot Rumänien i kvartsfinalen i VM 1994. Efter full tid och förlängning stod det 2-2 i matchen. Då klev Ravelli fram och avgjorde straffläggningen med flera fina räddningar.

One Response to Fotbollsögonblick vi minns

  1. Shit alltså, minns när Ravelli tog den. Men då var väl du knappt född haaha 🙂 ;P

Go back to top