Fotbollsallsvenskans utveckling

Det svenska mästerskapet i fotboll började spelas redan 1896, men det var genom bildandet av Allsvenskan år 1924 som fotbollsintresset i Sverige började ta fart på riktigt. Den första titeln togs hem av GAIS från Göteborg. Under de första 30 åren spelades Allsvenskan höst–vår, precis som i de större europeiska ligorna, men från 1959 började man använda den nuvarande säsongsindelningen vår–höst.

Under 1980-talet ändrades spelschemat i Allsvenskan. Från att tidigare ha avgjorts i en rak serie där det förstaplacerade laget vann mästartiteln introducerades nämligen ett slutspel inför 1982 års säsong. De första åren gick de åtta bästa lagen i grundserien vidare till slutspelet. Mellan 1985 och 1990 var det bara de fyra bäst placerade lagen som gjorde upp om titeln. Under ett par år i början av 1990-talet spelades sedan en mästerskapsserie med de sex bäst placerade lagen.

Inför 1993 års säsong skrotades slutspelsidén. I stället återinförde man den raka serien. Nu utökade man också antalet lag till 14 stycken. Mellan 1993 och 1999 var det inte önskvärt att hamna bland de sista fyra lagen i serien. De två sämst placerade lagen blev nämligen nedflyttade till dåvarande division 1. De två näst sämsta lagen fick kvala mot lag från den lägre divisionen. Numera är det bara ett lag som kvalar, och nu kvalar man mot ett lag från den näst högsta divisionen Superettan.

Den senaste förändringen inträffade inför 2008 års säsong då man utökade antalet lag i Fotbollsallsvenskan till 16 lag. Eftersom alla lag möts två gånger, hemma och borta, betyder det att varje lag spelar 30 matcher per säsong.

Comments

Comments are closed.

Go back to top