Fotbollens historia

Fotboll är världens största och mest populära sport. Det är därför inte så konstigt att många nationer gör anspråk på att vara pionjärer inom sporten. Kineserna menar att man spelade en typ av fotboll så tidigt som flera århundraden före Kristus. Fransmän och italienare hävdar å andra sidan att fotbollen uppfanns i deras respektive länder på 1300-talet.

Teckning som visar ett spel i Florens som liknade fotboll.

Klart är att det var i England under 1800-talet som den moderna fotbollen började utvecklas. På internatskolorna i landet spelades en form av rugby där element från den moderna fotbollen kontinuerligt inlemmades i spelet. År 1863 hade utvecklingen gått så långt att man började tala om fotboll som en egen sport vid sidan av rugby. Då bildades Football Association, en organisation som finns än i dag. Vid denna tid bildades också de två första fotbollsklubbarna. Notts County bildades 1862 och Stoke City bildades 1863.

Den första officiella landskampen spelades mellan Skottland och England 1872. Den slutade 0-0. Samma år spelades också den första officiella fotbollsturneringen, FA-cupen.

Sedan gick utvecklingen fort och spelet spred sig över jordklotet. Ett anledningen till den snabba spridningen var att de engelska sjömännen älskade fotboll och gärna introducerade spelet till andra nationaliteter vid sina besök i hamnar runt om i världen.

År 1930 spelades den första VM-turneringen. Uruguay stod som värd för turneringen och var också den nation som tog hem den första VM-titeln. Totalt har 19 VM-turneringar spelats. Brasilien är den mest framgångsrika nationen med fem titlar och två silvermedaljer och två bronsmedaljer.

Den första VM-turneringen för damer spelades i Kina 1991. USA stod som segrare den gången. USA är också, tillsammans med Norge och Tyskland, de mest framgångsrika nationerna på damsidan. EM har spelats sedan 1984. Tyskland har dominerat EM-turneringarna sedan starten.

I dag är fotboll en sport som engagerar miljontals människor. De stora ligorna i Europa, såsom exempelvis Premier League, spanska La liga, tyska Bundesliga och italienska Serie A, omsätter miljarder.

Bilden visar fotbollens popularitet i världen. Grönt visar de länder där fotbollen är landets populäraste sport medan rött visar de länder där fotboll inte är det. De olika nyanserna avser antal licenserade spelare per 1 000 invånare.

Go back to top