De tre bästa spelarna genom tiderna

Stora spelare kännetecknas av att de har presterat lysande resultat på de största arenorna under en längre tid. Vissa spelare är som bäst under ett par år för att sedan tappa kvalitet och tempo. Andra spelare håller en mycket hög standard under många år, men saknar det där lilla extra som leder till legendstatus. Att välja ut de tre bästa spelarna genom tiderna är givetvis en knepig uppgift, eftersom det är en subjektiv bedömning, men att placera Pelé, Maradona och Zidane i toppen är nog inte helt tokigt.

Pelé
Brassen Pelé visade upp sig på de stora arenorna redan som 17-åring när han var en förgrundsfigur i det brasilianska lag som vann fotbolls-VM i Sverige 1958. Pelé gjorde faktiskt två av målen i finalen som Brasilien vann mot Sverige med 5-2. Pelé spelade i brasilianska Santos hela sin karriär och mäktade med hela 1281 mål på 1363 matcher. Det är ett målsnitt som är oöverträffat i historien. Efter den framgångsrika karriären har Pelé haft en mängd hedersuppdrag inom fotbollen. Han har också provat på en karriär som politiker.

Maradona

Maradona slåss med Pelé om titeln som världens bästa fotbollsspelare genom tiderna. Det som gör Maradona så unik i fotbollshistorien är dels alla de titlar han vann under karriären, och dels den makalösa teknik och spelförståelse han besatt. Han gjorde inte på långa vägar så många mål som Pelé men han leder antagligen maratonligan överlägset när det gäller antal assists. Maradonas största höjdpunkt som spelare är fotbolls-VM i Mexico 1986 då han bland annat gjorde ett riktigt drömmål mot England.

Zinedine Zidane

Fransmannen Zidane, med smeknamnet Zizou, blommade ut relativt sent. Det var först vid 24 års ålder som han började göra sig ett namn i världsfotbollen. Han var tongivande i det Juventuslag som dominerade under åren 1996-1998. I fotbolls-VM 1998 kom så den riktiga höjdpunkten i karriären. Frankrike vann finalen mot Brasilien efter två mål av Zidane. Efter en rekordtransfer till Real Madrid vann han också Champions League 2001/2002.

I fotbolls-VM 2006 tog han nästan på egen hand Frankrike till final. Finalen är en historia i sig. Först slår han in en straff ribba in. Lite senare i matchen blir han utvisad efter att ha skallat den italienska backen Materazzi i bröstet.

Comments

Comments are closed.

Go back to top