De mest framgångsrika lagen i svensk fotboll i historien

De lag som i dag kämpar om den allsvenska titeln är i stort sett samma lag som har varit med i den absoluta toppen från det att Allsvenskan startade. Kamratlagen IFK Göteborg och IFK Norrköping, Malmö FF, Stockholmslagen AIK och Djurgårdens IF samt IF Elfsborg från Borås är de lag som toppar listan över de lag som har flest antal mästerskapstitlar. Faktum är att Norrköpingslaget IK Sleipner är det enda mästarlaget som i dag inte befinner sig i någon av de högsta divisionerna.

IFK Göteborg är det mest framgångsrika laget i Allsvenskan med sina 18 titlar. Samtidigt är man också det lag som har lyckats bäst i de europeiska cuperna. Faktum är att IFK Göteborg har vunnit UEFA-cupen två gånger. År 1982 vann man finalen mot Hamburger SV med 3-0. År 1987 var det skotska Dundee United som fick se sig besegrade. Göteborg är faktiskt det enda svenska lag som har tagit hem en stor europeisk cup. Malmö FF har dock en andraplats i Europacupen för mästarlag från 1978/79 att ståta med.

Malmö FF är den klubb som har flest segrar i Svenska cupen med sina 14 förstaplatser. AIK ligger tvåa med sina åtta titlar medan IFK Norrköping respektive IFK Göteborg har sex respektive fem titlar. I maratontabellen för Svenska cupen kan man hitta lite mer ovanliga lag bland segrarna och finalisterna. Till exempel vann det numera okända laget Råå IF från Helsingborg cupfinalen 1948.

Comments

Comments are closed.

Go back to top