Champions League genom tiderna

UEFA Champions League startade säsongen 1992/1993 och ersatte den tidigare turneringen Europacupen för mästarlag. I början var det bara de faktiska mästarlagen som fick delta i turneringen. Numera har flera fotbollsligor två eller flera platser i turneringen. England och Spanien har till exempel fyra lag med i Champions League varje år. Det är den europeiska fotbollsorganisationen UEFA som inför varje säsong ger varje liga en koefficient beräknad på resultaten i de europeiska cuperna. Ju högre koefficient desto fler lag som har chansen att gå till Champions League. I lite mindre kända serierna i fotbollseuropa går mästarlaget in i en av tre kvalomgångar som spelas under sommarmånaderna. Huvudturneringen inleds sedan med ett gruppspel. De två bästa lagen i varje grupp går vidare till en utslagsturnering.

Marseille var det lag som tog hem den första Champions League-titeln genom att 1993 besegra italienska Milan med 1-0 på Olympiastadion i München. Därefter är det de klassiska europeiska storlagen som har abonnerat på titlarna. Den största överraskningen under senare år är kanske Portos framfart i turneringen 2003/2004.

Den första finalen i Europacupen för mästarlag spelades dock redan 1956. Real Madrid stod då som vinnare efter att ha besegrat franska Stade de Reims med 4-3. Real Madrid tog faktiskt hem de första fem titlarna. Totalt har Real Madrid nu nio titlar och leder därmed maratonligan i turneringen. Milan följer sedan med sju titlar. Det engelska laget Liverpool har fem titlar. Det är också dessa tre lag som har lyckats ta hem segerbucklan för all framtid. När ett lag har vunnit fem titlar får laget nämligen behålla bucklan.

2 Responses to Champions League genom tiderna

  1. Kul att du kommit i gång me bloggandet, o cool sida du fixat. Ska bli kul att läsa när säsonen kommer i gång

    Ben

  2. Jonathan Olofsson

    Tack, när startar du upp din gamla hemsida igen då? 🙂

Go back to top